Citroen-amandelcake


Als je al veel recepten op je blog heb staan, wil je dat je een volgend recept iets heel anders of nieuws is. Met ingrediënten die nog niet of niet zo vaak zijn gebruikt of samenstellingen van recepten die verrassend zijn. Maar dit recept is dat niet! Ik heb al heel wat taarten en cakes met citroen gemaakt. Ik kan zo een aantal recepten met citroen oplepelen die stuk voor stuk allemaal zo lekker zijn dat er eigenlijk niks er aan kan tippen. Bij deze taart van Nigella Lawson trok het bakgemak me dan ook over de streep, niet zozeer weer een nieuw recept voor citroentaart. Met een zakje kant en klaar amandelmeel was het helemaal een eitje. Fijn, gewoon een makkelijke taart! En toen bleek die taart me toch een partij lekker! Echt heel erg lekker! Een beetje klef en marsepeinachtig met en stevige, zure citroensmaak. Deze citroentaart komt hoog in mijn lijstje van citroentaarten!

Cake
225 gram boter, zacht
225 gram fijne kristalsuiker
4 eieren
85 gram bloem, gezeefd
225 gram amandelmeel
1 theelepel amandelextract
110 ml citroensap
fijn geraspte schil van 2 citroenen

Siroop
Sap van 1 citroen
2 eetlepels suiker

Poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Vet een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.

Klop met een mixer de boter samen met de fijne kristalsuiker en het citroenrasp romig, tot je een bijna wit mengsel hebt. Klop één voor één de eieren door het botermengsel. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal is opgenomen in het mengsel. Voeg vervolgens het amandelextract en het amandelmeel toe. Mix alles goed door elkaar. Spatel de bloem door het beslag en roer er ten slotte het citroensap doorheen. Schep het beslag in de voorbereide springvorm en bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 50-60 minuten gaar.

De cake is klaar wanneer hij bovenop stevig aanvoelt en een satéprikker er redelijk schoon uit komt: de cake moet wat vochtig zijn, maar geen kleverige brij. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de springvorm, los hem dan en leg hem op een rooster om verder af te koelen.

Verwarm ondertussen in een pannetje het citroensap met de suiker, totdat de suiker is opgelost. Schenk de siroop oer cake en laat verder afkoelen.

Wikkel de afgekoelde cake goed in folie in en laat hem minstens 1 dag liggen. Oké dit is bij mij niet helemaal gelukt. Het schijnt dat de cake dan nog kleffer en smeuïger wordt, maar dat hebben wij niet kunnen ervaren, omdat we de cake binnen een dag zowat helemaal op was. Bestrooi de cake voor het serveren nog even met poedersuiker. Smakelijk!!

Reacties