Chocoladebrownies met frambozencheesecaketopping


Al een paar keer heb ik een recept voor brownie met cheesecaketopping proberen te bakken en alle keren was het resultaat het net niet. Ook al volgde ik het recept heel nauwkeurig. Dan was de brownie te zacht, de cheesecake te hard, te bruin of te zoet in combinatie met de brownie. Brownie heeft nu eenmaal andere baktijden en oventemperaturen dan cheesecake, dus je krijgt nooit beide echt perfect. Beetje balen, na drie keer proberen was ik nog niet tevreden.
Omdat de combinatie me echt wel lekker leek, heb ik uiteindelijk besloten zelf een recept te bedenken. Een recept waarbij op de brownie een ongebakken cheesecakelaag komt. Dat werkte! Nu was de cheesecaketopping precies goed van structuur en heerlijk fris in combinatie met de brownie. Om het helemaal af te maken heb ik ook nog een harde, krokante bodem eronder gebakken. Heerlijk! Dit werkt, zo ga ik het altijd maken.

Bodem
15 gram cacaopoeder
125 gram bloem
25 gram poedersuiker
75 gram boter, in blokjes
Snuf zout 1 eierdooier
Eventueel een scheutje melk

Brownie
100 gram pure chocolade
125 gram zachte boter
275 gram suiker
2 grote eieren
85 gram bloem
2 eetlepels cacaopoeder
50 gram gehakte chocolade

Cheesecake topping
250 ml slagroom
250 gram roomkaas
250 gram ontdooide diepvriesframbozen
75 gram suiker
 3 velletjes gelatine

Verwarm de oven voor op 200 graden. En vet een vierkant bakblik in met boter. Bekleed het bakblik daarna met bakpapier zodat het baksel na het bakken goed loslaat. Doe alle ingrediënten voor de bodem, behalve de dooiers en de melk in een kom en mix het door elkaar totdat het deeg lijkt op grove broodkruimels. Voeg dan de eierdooiers toe en kneed het deeg tot een deegbal. Wanneer het deeg te droog is, kan er wat melk aan toegevoegd worden. Druk het deeg daarna uit over de bodem van het bakblik en bak de bodem ongeveer 15 minuten.

Ondertussen kun je het browniebeslag maken. Smelt daarvoor de chocolade au bain-marie. Doe de boter en suiker in een kom en mix dit tot een zachte, romige massa. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe. Zeef de bloem en cacaopoeder boven de kom en meng dit goed door de chocolademassa. Voeg als laatste de gehakte chocolade toe en meng dit door het beslag. Wanneer de bodem een beetje is afgekoeld kan het browniebeslag erop. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak de brownie in 30 tot 40 minuten net gaar. Wanneer je prikker of mes erin steekt moet deze er nagenoeg schoon uitkomen. Laat het gebak dan helemaal afkoelen.

Het helpt als je een rand van bakpapier langs de rand van het bakblik aanbrengt. Zo komt de cheesecakelaag makkelijk los uit de vorm. Doe voor de cheesecaketopping de slagroom met de suiker in een kom en klop de slagroom tot yoghurtdikte. Voeg dan de roomkaas en de frambozen toe en meng alles goed met de mixer door elkaar. De frambozen zullen dan kapot gaan en de roomkaas mooi roze kleuren. Week dan de velletjes gelatine in een kom met koud water. Wanneer ze zacht zijn mogen ze in een pannetje met een klein beetje water worden opgelost. Roer de gelatine door het cheesecakemengsel en stort dit boven op de brownie. Na ongeveer 4 uur in de koelkast is de bovenlaag stijf genoeg en kan de brownie worden gesneden.

Reacties