Peren-chocoladetaart met marsepein


Peer en chocola is altijd een lekkere combinatie. Geen bakboek of er staat wel een variant van een peren-chocoladetaart in. En terecht. Ik ben van plan om de komende tijd eens wat verschillende peren-chocoladetaarten te bakken om zo te ontdekken welke het lekkerst is. Dit recept komt uit het Deense tijdschrift ‘Spis Bedre’, wat volgens mij ‘Eet Beter’ betekent. In de bodem èn de vulling zit marsepein. Je kunt de marsepein gewoon kopen, maar zelf maken is ook niet moeilijk. Maal daarvoor 200 gram blanke amandelen en 250 gram suiker samen met een paar druppels water in een keukenmachine fijn tot een glad, kneedbaar geheel. Laat dit twee dagen in de koelkast op smaak komen voordat je het verder gaat verwerken.

Door de toevoeging van marsepein vond ik dit een heerlijke taart. De vulling was aan de zachte kant. Gebruik daarom niet te harde peren, zodat ze lekker zacht worden tijdens het bakken en zo goed bij de vulling passen.

Bodem:
200 gram bloem
25 gram suiker
125 gram marsepein
2 eetlepels cacao
150 gram koude boter
1 eierdooier

Vulling
4-5 peren
100 gram boter
100 gram suiker
100 gram marsepein
100 gram pure chocolade
3 eieren

Meng voor de bodem meel, suiker, geraspte marsepein en cacao door elkaar. Voeg dan de boter toe en mix totdat het de structuur heeft van grove broodkruimels. Voeg dan de eierdooier toe en kneed totdat het een samenhangend deeg is. Laat dit ongeveer een half uurtje rusten in de koelkast. Rol dan het deeg uit tot een lap en bekleed een ingevette taartvorm van 26cm doorsnede met het deeg. Zet de bodem nog even weg in de koelkast.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Smelt de chocolade au bain-marie en laat deze een klein beetje afkoelen. Meng de boter, suiker, en marsepein door elkaar tot een smeuïg geheel. Voeg de gesmolten chocolade toe en daarna één voor één de eieren. Verdeel dit mengsel over de taartbodem en druk daar de peren in.

Plaats de taart in de oven en bak hem in 35 minuten gaar. Bestrooi met wat poedersuiker. De taart is zowel lauw als koud erg lekker, zeker met een beetje slagroom.

Reacties

Een reactie posten