Nectarinetaart met amarettikruimels


Het is alweer weer even geleden dat ik de laatste taart op mijn blog postte. De tijd ontbrak me even om stukjes te schrijven en recepten uit te werken, maar het bakken kon ik natuurlijk niet laten. Eenmaal terug van vakantie zag ik dat mijn laatste post alweer uit mei dateerde, dus hoog tijd voor een nieuw recept. En dan meteen ook maar een héél goed recept!
Met trots presenteer ik deze nectarinetaart met amarettikruimels. Een eigen recept dat ik heb bedacht op een moment dat er nog heel veel nectarines op de fruitschaal lagen die erg rijp waren en nodig gegeten moesten worden. Het is een makkelijke taart om te maken. Eigenlijk is het schillen en snijden van de nectarines nog het meest tijdrovende klusje. Heb je daar geen zin in, dan kun je de nectarines ook vervangen door perziken uit blik. Dan is het helemaal een makkelijke taart!

Deeg
300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram boter
100 gram witte basterdsuiker
Snuf zout
Rasp van een halve citroen
1 ei

Vulling
8 grote, rijpe nectarines
2 eetlepels amarettolikeur
Paneermeel

Kruimels
50 gram
50 gram amandelen
75 gram bloem
40 gram suiker
40 gram boter, in blokjes

Mix voor het deeg de boter, suiker, citroenrasp met een snuf zout tot een romig mengsel. Mix vervolgens het ei door dit mengsel en voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel toe. Meng dit alles samen tot een deeg. Leg het deeg vervolgens 30 minuten in de koelkast.

Schil en ontpit ondertussen de nectarines en snijd ze in grove stukken. Besprenkel de nectarines met de amarettolikeur.
Verkruimel de amarettikoekjes en hak de amandelen. Beiden mogen nog lekker grof zijn. Doe de kruimels en de amandelstukjes in een kom en voeg daar de bloem, suiker en boter aan toe. Meng met je vingertoppen de boter door de rest van de ingrediënten totdat er grove kruimels ontstaan.

Verwarm de oven dan voor op 190 graden.
Vet een springvorm met een doorsnede van 26 cm doorsnede in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een grote lap. Bekleed de springvorm met het deeg en strooi op de bodem wat paneermeel om het vocht dat tijdens het bakken uit de nectarines komt te absorberen. Leg de nectarines op de bodem en verdeel de kruimels erover. Snijd het deeg dat boven de vulling uitsteekt weg, want anders zakt dit over de vulling heen tijdens het bakken. Zet de taart in de oven en bak hem gaar in 50 minuten. De taart zal dan verrukkelijk ruiken en de kruimels moeten mooi goudbruin zijn. Laten afkoelen en smullen maar!

Reacties