Brownies met sinaasappel en cranberries


Heerlijk, de kerstvakantie is begonnen! En om dat te vieren heb ik gisteren samen met mijn jongens brownies gebakken. Altijd lekker en makkelijk om te maken. Zeker met zo'n goede hulp!

In deze brownies zit sinaasappelrasp. Dat is altijd een verrukkelijke combinatie met chocolade. En dan ook nog gedroogde cranberries, die tijdens het bakken heerlijk sappig worden. Het beslag rook overheerlijk en omdat we niet konden wachten tot de brownies klaar waren hebben we alvast de kom schoongelikt. Jammie! Eenmaal gebakken smaakten de brownies hemels! Bas, die brownies normaal vaak te zoet vind, was helemaal weg van deze. De lekkerste brownies ooit!

Ze zijn echt onweerstaanbaar lekker, dus hier zijn ze al bijna op. Gestapeld in een mooie glazen pot, of in een mooi zakje met lint en een mooi etiket is dit een perfect cadeau voor de kerstdagen. Tip: bak dan twee porties zodat je ook nog wat voor thuis hebt, want ze zijn te lekker om alleen maar weg te geven. Het recept komt uit 'Brownies' van Linda Collister.

200 gram pure chocolade
200 gram ongezouten boter, in blokjes
3 grote scharreleieren
175 gram fijne kristalsuiker
Geraspte schil van 1 sinaasappel
200 gram bloem
100 gram gedroogde cranberries

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 20 x 25 cm in met boter. Dat werd bij mij heel deskundig door mijn zoontjes gedaan.

Breek de chocolade in stukjes en doe dit samen met de boter in een kom. Verwarm deze au bain Marie totdat de boter en chocolade gesmolten zijn. Roer af en toe. Haal de kom van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen.
Klop de eieren en de suiker met een elektrische mixer tot een schuimige massa. Het moet lijken op een bleekgele mousse. Voeg de geraspte sinaasappelschil en het chocolade mengsel toe. Zeef dan de bloem boven de kom en spatel de bloem door het mengsel. Als laatste kunnen de gedroogde cranberries erbij.

Schep het beslag in de ingevette bakvorm en plaats deze in de oven. Bak de brownie gaar in ongeveer 25 minuten. Je kunt de gaarheid controleren door halverwege de rand en het midden een prikker erin te steken. Deze moet er nagenoeg schoon weer uitkomen. Laat de brownies afkoelen. Verdeel ze in 20 stukken en smullen maar!

Reacties