Franse Appeltaart


Deze taart stond onlangs in Delicious magazine en zag er toch wel zo verrukkelijk uit dat ik hem wel moest maken. Er zit een laagje spijs onder de appels en dat vond ik wel bij de tijd van het jaar passen. Verder gaat er best wel wat citroen in dit recept en daar waren de meningen iets over verdeeld. Persoonlijk vond ik de citroensmaak iets te nadrukkelijk aanwezig, maar smaken verschillen want anderen die de taart ook proefden, vonden dat juist wel weer heel erg lekker. Kwestie van smaak, dus vandaar mijn tip: gebruik de aangegeven hoeveelheid als je voor citroensmaak gaat en gebruik de helft als je dat niet wil.

Verder was de taart overheerlijk! Het deeg was een droom en de combinatie van spijs en appels is altijd goed. Voor een echt winters tintje, zou je de citroen weg kunnen laten en wat kaneel kunnen toevoegen. Lijkt me ook erg lekker.
In het recept werd gebruik gemaakt van kant en klare amandelspijs, maar ik heb zelf spijs gemaakt. Begin wel op tijd als je dit ook gaat doen, want spijs moet 4 dagen rusten in de koelkast om goed op smaak te komen. Ook heb ik iets meer dan de aangegeven hoeveelheid gemaakt.

Bodem
160 gram boter, op kamertemperatuur
160 gram witte basterdsuiker
320 gram bloem
1 zakje vanillesuiker
1 ei

Amandelspijs (ongeveer 200 gram)
100 gram amandelen
100 gram suiker
1 ei + 1 eierdooier
Rasp van 1 citroen

Vulling
5-6 stevige, friszure appels
Sap van 1 citroen
3 eetlepels rietsuiker

Garnering
100 gram abrikozenjam
75 gram geschaafde amandelen

Begin met de amandelspijs. Maal voor de spijs de amandelen fijn en meng er de suiker en de citroenrasp door. Voeg dan beetje bij beetje wat ei toe. De spijs is goed als het een kneedbare massa is. Het kan zijn dat je niet het hele ei nodig hebt.

Voor de bodem is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng in een ruime kom met je vingers de boter, basterdsuiker en vanillesuiker tot een smeuïg geheel. Voeg dan het ei toe en meng dit ook met je vingers tot het goed is opgenomen. Zeef dan de bloem erboven en meng alles samen tot een soepel deeg. Leg dit deeg goed verpakt in de koelkast en laat het een uur rusten.

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rol het deeg daarna uit tot een plak en bekleed er een bakvorm van ongeveer 28 cm doorsnede. Meng dan nog 1 eidooier door de amandelspijs en verdeel dit over de bodem van de taart. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en halveer de appels. Snijd er daarna mooie plakjes van, besprenkel ze met het sap van de citroen en rangschik de plakjes dan netjes op de amandelspijs.
Verdeel de rietsuiker over de appeltjes.
Bak de taart in 40-45 minuten goudbruin en gaar.

Rooster ondertussen de amandelen goudbruin in een koekenpan. Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetjes. Als de taart uit de oven komt, kan deze bestreken worden met de abrikozenjam. Verdeel er daarna de geroosterde amandelen over en deze prachtige, heerlijke taart is klaar!

Reacties