Walnotentaart met stoofpeertjes


Weer een recept met walnoten. Deze keer met stoofpeertjes, dus echt een herfsttaart. Het hele huis rook zó lekker naar de port, kaneel en sinaasappel waar de peertjes in werden gestoofd. Fijn als het buiten koud en guur is. En… is het niet een plaatje om te zien!?
Maar wel een taart met sterke smaken; walnoot, roomkaas met sinaasappel en dan nog de stoofpeertjes. Héérlijk, alhoewel ik de volgende keer de laag roomkaas iets minder dik maak. Zo komen de smaken van de cake en de stoofpeertjes nog beter naar voren.
Het recept komt uit een oude Seasons magazine.

Stoofpeertjes
500 gram kleine stoofpeertjes
50 gram suiker
1 deciliter port
1 kaneelstokje
Schil van een halve sinaasappel

Cake
150 gram walnoten
 4 eieren, gesplitst
100 gram suiker
1 theelepel piment

Icing
375 gram roomkaas
120 gram roomboter
Rasp van ½ sinaasappel
200 gram poedersuiker

Schil de stoofpeertjes. Laat de suiker in een pan met een dikke bodem karameliseren. Voeg dan de port, het kaneelstokje, de sinaasappelschil en 0,75 deciliter water toe. Breng dit aan de kook en voeg dan de peertjes toe en laat ze in ongeveer een uur gaar stoven. Doe dit op laag vuur, zodat het water net kookt. Keer de peertjes af en toe even om. Laat de peertjes, wanneer ze gaar zijn, afkoelen in het vocht.

Verwarm voor de cake de oven voor op 180 graden. Maal de walnoten fijn. Klop dan met een mixer het eigeel in 4 minuten licht en romig. Voeg ondertussen de suiker toe. Schep er daarna de gemalen walnoten en de piment door.
Klop in een andere, vetvrije kom en met schone deeghaken de eiwitten tot stijve pieken. Spatel eerst een beetje van de eiwitten door het walnotenmengsel, dan pas de rest.
Schep het mengsel in een ingevette bakvorm van 22 cm doorsnede en bak de taart in 40 minuten gaar in de oven. Neem de taart dan uit de oven en laat hem helemaal afkoelen.



Klop voor de icing de roomkaas, roomboter en sinaasappelrasp met de mixer romig. Klop er dan beetje bij beetje de poedersuiker door. Besmeer de taart met dit mengsel. Haal de peertjes, het kaneelstokje en de sinaasappelschil uit het kookvocht.


Zet de pan weer op het vuur en kook het peertjesvocht in tot een stroperige massa. Laat dit afkoelen en lepel er wat van over de taart. Snijd de peren door de helft en verwijder het klokhuis. Garneer de taart met de helften. Er blijft nog wat peer over en die kun je nog extra bij de taart serveren. Hak nog een paar walnootjes fijn om het helemaal mooi te maken en klaar is deze pracht van een taart.

Reacties