Boterkoek


Waarom staan er kant-en-klaar mixen voor boterkoek in het schap van de supermarkt als zelf maken zo makkelijk is? Het onderstaande recept is van 24 Kitchen en kent gelijke delen boter, bloem en lichtbruine basterdsuiker. Het recept in 'De Banketbakker' van Cees Holtkamp kent iets andere verhoudingen (iets meer boter en bloem, wat minder suiker) en heb ik nog niet gemaakt, maar het recept hieronder is simpel, snel en vooral heel erg lekker! Gebruik wel goede roomboter, maar dat is natuurlijk logisch in boterkoek.

BOTERKOEK
250 gram boter
250 gram lichtbruine basterdsuiker
250 gram bloem
1 ei (+ 1 losgeklopt ei voor het bestrijken)
snufje zout

Mix boter en suiker en de snuf zout goed door elkaar, doe het ei erbij en mix tot het een samenhangende massa is. Werk de bloem erdoor, en kneed het tot een stevig, licht plakkerig deeg. Verpak het in plasticfolie en leg het minstens een half uurtje in de koelkast. Duw het daarna in een vierkante bakvorm (of een springvorm), en maak er met een vork het bekende boterkoekmotiefje in. Dan nog even bestrijken met losgeklopt ei, om het dan in een oven op 180 graden ongeveer 30 minuten te bakken. Uit de oven even laten afkoelen, en dan in vierkantjes of rechthoeken gesneden serveren. Succes verzekerd!

Reacties